Geld verdienen bij de notaris

22 januari, 2015

Wanneer u op bezoek bent bij de notaris voor het ondertekenen van uw hypotheek denkt u niet meteen aan uw testament of aan erfbelasting. Toch is het handig om dit bezoek te gebruiken voor een gratis check van uw notariële documenten, zoals huwelijksvoorwaarden, testamenten of schenkingsakten. Na deze check bepaalt u of u zaken wil laten aanpassen. Vraagt u naar de kosten, wij berekenen redelijke tarieven. Wij geven u voorbeelden op het gebied van huwelijksvoorwaarden, testamenten en schenkingen.

Huwelijksvoorwaarden
In de laatste 15 jaar is door rechters veel recht gesproken over huwelijksvoorwaarden. In veel huwelijksvoorwaarden is afgesproken dat elk jaar wordt gedeeld wat samen verdiend is. Maar in de praktijk wordt dit vaak niet uitgevoerd. Op grond van rechtspraak en nieuwe wetgeving moeten partijen dan alles delen wat er is, ook als het geld vastzit in een onderneming. Kostbare procedures zijn het gevolg. Dit is te voorkomen met advies van uw notaris.

Ook kunnen oude huwelijksvoorwaarden worden aangevuld met een clausule waardoor bij overlijden minder erfbelasting betaald hoeft te worden.

Testamenten
Op 1 januari 2003 is het nieuwe erfrecht ingevoerd en veel mensen denken dat nu alles goed is geregeld. Een groot misverstand is dat oude testamenten door de wetswijziging niet meer geldig zijn. Maar dit is niet zo. Testamenten van vóór 1 januari 2003 blijven van kracht en pakken niet altijd fiscaal gunstig uit.

Ook als u geen testamenten hebt en denkt dat de wetgever het voor u goed geregeld heeft, kunt u bedrogen uitkomen. Met een paar eenvoudige clausules kunt u de erfbelasting  voor uw kinderen en kleinkinderen aanzienlijk verlagen.

Door bijvoorbeeld een legaat op te nemen in uw testament voor kleinkinderen kan tot € 20.047 belastingvrij geld worden nagelaten aan kleinkinderen. Het is daarbij van belang om tot een eerlijke verdeling te komen wanneer het ene kind meer kinderen heeft dan de ander. Ook is het verstandig om het geldbedrag niet met 18 jaar aan het kleinkind na te laten. U kunt de ouders tot bewindvoerder aanstellen tot bijvoorbeeld 25 jaar.

Schenkingen
Wist u dat er vrijstellingen schenkingsrecht zijn? In een gesprek kunnen wij U adviseren hoe u daar gebruik van kunt maken. Schenken kan op allerlei manieren. Ook op papier.

Kortom, stel dit soort zaken aan de orde bij Uw bezoek, wij geven u advies en doen een check van uw notariële documenten.

Kantoor-rozen